Q.1 Tell what is the profit or loss in the following transactions. Also find profit per cent or loss per cent in each case.
(a) Gardening shears bought for Rs.250 and sold for Rs. 325.
(b) A refrigerator bought for Rs. 12,000 and sold at Rs.13,500.
(c) A cupboard bought for Rs. 2,500 and sold at Rs.3,000.
(d) A skirt bought for Rs. 250 and sold at Rs.150.


Answer :

(a) Here, CP = Rs.250
SP = Rs. 325
Since SP > CP
\(\therefore \)Profit = SP – CP
= Rs. 325 – Rs. 250 = Rs. 75
\(\therefore \) profit% = \(\frac{profit ×100}{CP} \)
= \(\frac{75}{100} \) ×100 = 30 %
(b) Here, CP = Rs.12000
SP = Rs. 13500
Since SP > CP
\(\therefore \)Profit = SP – CP
= Rs. 13500– Rs. 12000 = Rs. 1500
\(\therefore \) profit% = \(\frac{profit ×100}{CP} \)
= \(\frac{1500}{12000} \) ×100 = \(12\frac{1}{2} \)%
(c) Here, CP = Rs.2500
SP = Rs. 3000
Since SP > CP
\(\therefore \)Profit = SP – CP
= Rs. 3000– Rs. 2500 = Rs. 500
\(\therefore \) profit% = \(\frac{profit ×100}{CP} \)
= \(\frac{500}{2500} \) ×100 = 20%
(d) Here, CP = Rs.250
SP = Rs. 150
Since SP < CP
\(\therefore \)loss = CP– SP
= Rs. 250– Rs. 150 = Rs. 100
\(\therefore \) LOSS% = \(\frac{LOSS×100}{CP} \)
= \(\frac{100}{250} \) ×100 = 40%

NCERT solutions of related questions for Comparing Quantities

NCERT solutions of related chapters class 7 maths

NCERT solutions of related chapters class 7 science